Dé brassband uit Emmeloord!

Onze sponsoren:

Geschiedenis van Flevo Brass

De geschiedenis van Flevo Brass gaat terug tot het ontstaan van de Noordoostpolder, toen de band in januari 1949 werd opgericht als “Muziekvereniging Emmeloord”. De band heeft dan ook van oudsher een sterke lokale binding.

Nationale kampioenschappen
Met het aantreden van dirigent Jan Holtrop per 1 april 1977 begint een periode waarin de band landelijk een goede reputatie opbouwt. Vanaf 1988 boekt de brassband een aantal jaar achter elkaar goede resultaten op de nationale brassbandkampioenschappen. Deze successen zijn mede het gevolg van de geheel eigen identiteit die de band door de jaren heen heeft ontwikkeld. In een hechte verenigingssfeer muzikaal grenzen verleggen staat daarbij voorop. De CD die de band in 1997 tijdens een concertreis door Slowakije heeft opgenomen is hier een goed voorbeeld van.Flevo Brass geeft regelmatig concerten, in en buiten de regio. Het veelzijdig repertoire van de band zorgt hierbij voor een sterk groeiende aanhang.

Een nieuwe naam
Veel Brassbands van nu waren vroeger Fanfare-orkesten. Zo ook in Emmeloord. De vroegere “Muziekvereniging Emmeloord” is in 1978 omgevormd tot een Brassband. In 1980 kreeg de band een nieuwe naam: “Brassband Emmeloord”. In 1987, mede ingegeven door de nieuwe provincie Flevoland, werd het “Flevo Brass”. Een naam die wat meer regionale aantrekkingskracht en uitstraling had, zo werd er gedacht, en dit bleek te kloppen. Nog steeds komt een aantal (vaste) muzikanten uit de regio en soms nog van verder. Mede door een samenwerkingsverband met de Fanfare “Melodia” uit Luttelgeest spelen een aantal muziekliefhebbers uit die plaats ook bij Flevo Brass in Emmeloord. De samenwerking was in het verleden vooral gericht op de jeugdopleidingen. De jeugdleden speelden samen in BV Toetie (BlaasVereniging op basis van samenspelen).

Doorstart
Toen veel blazers wegens andere werkkring en studie naar andere plaatsen verhuisden, bleven ze trouw de wekelijkse repetities in Emmeloord bezoeken. Dat betekende ook dat continuïteit t.a.v. het speelniveau gehandhaafd kon blijven. Toch dreigde Flevo Brass in april 2008 door onderbezetting te worden opgeheven. Enkele oud-leden wilden dit niet laten gebeuren en zorgden ervoor dat Flevo Brass in 2009 een doorstart kon maken met een koperensemble en een jeugdensemble. Het koperensemble werd geformeerd uit tien muzikanten die nog steeds op vrijdagavond musiceren in het Muzisch Centrum. Daarnaast is, ook onder leiding van Klaas de Jong, een groep leerlingen gestart als jeugdensemble.

In september 2015 waren zes van de  jeugdleden zo ver gevorderd, dat zij samen met het koperensemble de brassband konden vormen. Dit was een belangrijke mijlpaal na de herstart van Flevo Brass.

 

Ondersteun Flevo Brass met Sponsorkliks!

Help Flevo Brass door aankopen te doen via Sponsorkliks! Vanaf nu is het mogelijk om ons financieel te ondersteunen door je webaankopen te doen via Sponsorkliks! Klik op de onderstaande banner en selecteer de webwinkel waar je producten wilt kopen. Het aanbod varieert van kleding tot boeken, van reizen tot energie. Flevo Brass krijgt een percentage van je aankoopbedrag.